Knecht van de Meesterknecht

De meeste mensen kennen Richie Porte niet. Van Chris Froome weten veel mensen dat hij afgelopen zomer de Tour de France gewonnen heeft. Froome had dit niet kunnen doen zonder Richie Porte. Hij was samen met de Nederlander Wout Poels de meesterknecht. 
In de Ronde van Spanje van het afgelopen jaar stond Tom Dumoulin lange tijd eerste in het algemeen klassement. Maar hij wist de Vuelta niet te winnen. Hij verloor de ronde in de voorlaatste etappe. De reden is eenvoudig. Tom Dumoulin had geen meesterknecht.

Wat is een meesterknecht? In het wielerjargon is een meesterknecht de knecht der knechten. Meestal de man die bergop het langst bij de kopman blijft. De taak van de meesterknecht is om de kopman uit de wind te houden, bidons voor de kopman te halen en eventueel een wiel af te staan, wanneer de kopman lek rijdt. De meesterknecht zorgt ervoor dat de kopman zo lang als mogelijk niets anders hoeft te doen dan mee trappen en op die manier zo min mogelijk energie verbruikt. Zo houdt de kopman kracht over om lang bij te blijven, een demarrage te pareren of zelf weg te springen en een etappe te winnen en mogelijk ook de koers.  
De meesterknecht wint zelf dus niet de etappe en komt op het eind wanneer het er om gaat niet meer in beeld. Dan heeft de meesterknecht zijn werk gedaan. Zijn naam komt ook niet in de krant en hij wordt lang niet zo bekend als de kopman. Toch is hij enorm belangrijk voor de kopman. Zonder de dienende rol van de meesterknecht heeft de kopman een veel kleinere kans om een goede uitslag neer te zetten. 

In de Bijbel komen we zo’n meesterknecht een paar keer tegen. Iemand die een ander bijstaat in de taak die hij van God gekregen heeft. We zouden hierbij kunnen denken aan Aäron, de broer van Mozes. Een ander voorbeeld is Gehazi. Hij is er om de profeet Elisa bij te staan en handelt in sommige situaties namens Elisa. De fout die Gehazi alleen maakte was dat hij als meesterknecht wilde winnen. Toen Elisa de beloning van Naäman afwees, ging Gehazi in het geniep achter hem aan om wel iets van de rijke giften aan te nemen. 

Zouden we op deze manier kunnen kijken naar Petrus, Jakobus en Johannes? Zij waren erbij op de berg van verheerlijking toen de gedaante van Jezus veranderde en Elia en Mozes met Hem spraken over wat Hem in Jeruzalem te wachten stond. De drie discipelen waren er ook bij in de hof van Gethsémané. Toen vroeg Jezus nadrukkelijk of zij mee wilden gaan en met Hem wilde waken. Kon Jezus het niet alleen? Had hij de hulp van Petrus, Jakobus en Johannes nodig? 
De weg die Jezus moest gaan was vreselijk. Een lijdensweg die met niets anders is  te vergelijken. Hij zou gekruisigd worden. Hij zou de straf dragen die wij mensen vanwege onze zonden verdiend hadden. Terwijl Hij deze straf droeg zou Hij verlaten zijn door Zijn hemelse Vader. Om Hem bij te staan vroeg de Heere Jezus aan deze drie discipelen of ze Hem wilde ondersteunen. Wie de geschiedenis kent, weet dat dit niet gebeurd is. De drie discipelen vielen telkens in slaap en hebben Jezus niet ondersteund. Ze konden dit niet. Ze hoefden dit ook niet. Jezus is de weg naar het kruis alleen ingeslagen en heeft het op eigen kracht gedaan. Hij is de strijd tegen de duivel, de zonde en de dood aangegaan en Hij heeft die strijd glansrijk gewonnen. Feitelijk kunnen we zeggen, dat Jezus letterlijk de Meesterknecht is. De Meester die knecht geworden is. Want Hij diende ons door Zijn leven voor ons op te offeren. 

Het is iets om stil van te worden. Tegelijk roept het ook om een reactie. Als eerste of wij ons leven aan Hem willen toevertrouwen en wij door Zijn dienst gered willen worden voor de eeuwigheid. Daarnaast is het de vraag of wij in Zijn spoor ook bereid zijn om zelf te dienen. Willen wij er voor anderen zijn. Ons opofferen, zodat een ander geholpen wordt voor nu of voor de eeuwigheid. Wil jij de knecht zijn van de Meesterknecht?

Jan Holtslag 
Jan Holtslag is getrouwd en vader van 4. Hij is predikant in de Hervormde Gemeente van Giessenburg. Naast predikant is hij enthousiast fietser en ambassadeur van de Toer voor het goede doel.

De Meesterknecht