Wat is verlies, wat is winst?

Afgelopen maart beschreeft Gert zijn (fysieke) struggles op de fiets. Hij kondigde aan dat hij ondanks dit toch mee ging fietsen tijdens de Meesterknecht Hoogtestage in de Vogezen! Vandaag verteld Gert over zijn ervaring tijdens deze hoogtestage. Eerst de vorige blog teruglezen? Kijk dan op: http://www.demeesterknecht.com/blog/ongeremd-afdalen/

Winst en verlies

5 graden geeft de fietscomputer aan… niet echt een geschikte temperatuur om af te dalen. Mijn vingers zijn letterlijk blauw en koud, de hoosbui die zich aan deze kant van de berg bevindt, helpt ook niet mee. Met de remblokken op de velgen naar beneden, veiligheid voorop! Juist omdat we gisteren 2 fietsers hebben zien vallen, waarvan één uit ons team. De remmen dus nog maar iets steviger inknijpen. Ondanks het weer en de bizarre omstandigheden is ‘de kop bij mij goed’. Ik voel mezelf fit, fitter dan dat ik mij de afgelopen jaren voelde op de fiets.

Ongeveer 4 jaar geleden had ik een ongeluk met de racefiets. Een val op mijn heup zorgde ervoor dat ik tot op de dag van vandaag in de verste verte niet meer de fietser ben die ik was, ook al was het altijd al middelmatig… Verlies van kracht, snelheid en gezondheid maakt dat het plezier in het fietsen steeds minder wordt. Ik kan helaas alleen maar op de fiets zitten met pijn in mijn heup. Maar toen er een groep mannen uit mijn gemeente besloot om dit jaar mee te gaan naar de Vogezen, kon en wilde ik niet achter blijven. Samen trainde we, met de focus op een weekend van 300 km en zo’n 4000 Hoogtemeters. In de voorbereiding appte ik: “Dit is de laatste keer dat me dit lukt qua afstand en zwaarte” . Het voelt als verlies en ik blijf dat lastig vinden, juist omdat ik van nature gericht ben op winst.

Nu fiets ik als routeleider in de Vogezen, berg op- berg af. In de voorbereiding bad ik dagelijks dat God mij de kracht zou geven het vol te houden, er was oprechte angst dat het niet zou lukken. Niet zozeer omdat ik het graag uit fiets (dat ook….), maar meer nog omdat ik enorm uit keek naar het geestelijk proces dat voor ons lag. In een andere omgeving, met een hoeveelheid aan verschillende vormen, met elkaar in gesprek gaan over onze relatie met God en onze rol in de plaatselijke gemeente. De heenweg naar de Vogezen leerde ons dat het een gesprek zou worden over dorheid en nieuw Leven. Over verlies en winst…..

Het is zaterdagochtend als ik mezelf na ongeveer 60 kilometer in deze afdaling stort, de rest van het team fietst achter mij. Gisteren voelde ik al dat ik wonderlijk goede benen had, wat een zegen. Zo fit ben ik in jaren niet geweest. Aan het eind van de afdaling wacht de eerste tussenstop, doorweekt komen we daar aan, als snel pak ik mijn droge set fietskleding uit de volgauto en kleed ik me om.

Het is ook het moment dat we als team een keuze moeten maken: gaan we over de Grand Ballon voor de volle 160 kilometer. Of maken we gebruik van een verkorte versie en gaan we voor 120 kilometer. Het weer is de bepalende factor op dit moment. De meningen zijn fifty fifty, de helft wil door, de andere helft vindt 120 kilometer het maximaal haalbare. Ik merk aan mezelf dat ik graag door wil, als er fysiek een mogelijkheid is om nog een top prestatie neer te zetten dan is het nu! Zo goed heb ik in tijden niet gefietst. Heel even schiet de optie door mijn hoofd, dat ik vandaag, volledig tegen mijn eigen natuur in, mijn eigen belang boven het teambelang stel. Ongeacht de anderen, ik zal vandaag winst behalen, in dit geval: De Grand Ballon en de volle 160 kilometer.

Terwijl die gedachte mij afleidt, hoor ik de woorden uit de overdenking van die ochtend terugkomen. Maar wat voor mij winst was, ben ik omwille van Christus als verlies gaan beschouwen. (Fil3:7) Winst en verlies, voor mij en omwille van Christus. In de sport kun je winnen en verliezen, maar ook op andere vlakken in mijn leven ben ik zo vaak gericht op winst, soms overigens met alle goede bedoelingen. Christus werkelijkheid is zo tegenstrijdig, wat voor Paulus winst was (het behoren tot de Farizeeën, de ijver en het echt leven volgens de wet) werd juist verlies. Het stond hem in de weg om te geloven dat hij pas echt winst zou behalen in Jezus.

Ik laat de remmen los en daal met een droge set kleren aan verder af. De Grand Ballon, 160 kilometer, we laten ’m links liggen, want wat voor mij winst was….het is zo betrekkelijk! Dat ik een weekend lang heb kunnen spreken over dorheid, nieuw Leven en over een levende gemeente zijn, dat was de winst! Ik hoop en bid dat we daar ONGEREMD mee kunnen doorgaan.

De Meesterknecht