Mijn hoofd is vol

Hoe bouw jij rust in de cadans van je leven? Lees hier onder de gedachtes van Meesterknecht Bart Goldsteen:

Mijn hoofd is vol

Mindfulness, meditatie, yoga, verbinding tussen hoofd en hart. Wat hebben deze dingen gemeen? Allemaal gaan ze over innerlijke rust. De behoefte om hier op dit moment aanwezig te zijn. Zonder gedachtes, zonder stress, even helemaal tot rust komen. Gezien alle initiatieven hebben veel mensen dit verlangen. Maar waar komt deze drang vandaan?

Je kunt zoveel regelen: een perfecte werk-privé balans, een sportcoach en diëtist die jou begeleiden. Het maakt niet uit wat je wilt, want je staat zelf aan het roer van je leven. Heb je bijvoorbeeld een gezin met kinderen en heb je opvang nodig?  Vroeger was je dan afhankelijk van buren en familie. Nu kan je het allemaal zelf regelen. Niet meer tevreden met je baan? Je kunt je werkgeluk vergroten door een coach te vragen jou te begeleiden naar de perfecte baan.

Als dan het moment gekomen is dat jij het gedroomde plaatje hebt ingevuld. Wat gebeurt er dan van binnen? Vind je dan rust? Waarschijnlijk blijf je dan nog steeds zoeken en om je heen kijken. Bovendien kan het in je leven ook wel eens een andere kant op gaan dan dat je zou willen. Je bereikt het ideale plaatje niet of het brokkelt langzaam af. Voel je dan extra frustratie omdat een stemmetje tegen je zegt dat je hiervoor zelf verantwoordelijk bent?

En dan NU, waar sta of zit jij NU? Als ik naar mijzelf kijk ben ik gelukkig met mijn gezin. Het is voor mij de plek waar ik thuiskom. Een lieve en mooie vrouw en vier prachtige kinderen. Je zou verwachten dat ik op deze plek volledig tot rust kom en kan genieten. Echter, wanneer ik uit mijn werk in dit droomplaatje stap kan het zomaar gebeuren dat één van mijn kinderen drie keer PAPA moet roepen voordat ik wakker geschud wordt uit mijn afwezigheid. Op de plek waar ik zo graag aanwezig wil zijn, lukt het vaak niet. In gedachte verzonken bij opmerkingen van een collega of bij de plannen om die avond een rondje te gaan fietsen, alles behalve aanwezig in het nu. Welke dingen uit de toekomst houden jou bezig? Welke gebeurtenissen uit het verleden houden jou op dit moment bezig?

Vervolgens lees ik Prediker 4:6 “Maar beter is één hand gevuld met rust dan beide vuisten vol gezwoeg en najagen van wind”. God als middel om tot rust komen. Het medicijn tegen de onrust in mij? Mag ik God zo zien? Ik denk dat het voor Hem niet uitmaakt welke gedachte je hierbij hebt. Als je maar naar Hem gaat met je onrust. Dan gaat Hij aan de slag met jou en dan kan het verrassend zijn onder welke omstandigheden jij toch rust mag vinden.

Bart Goldsteen

De Meesterknecht