In de schaduw van Jezus

blog_lancering_mk_vrouwen

Dit weekend was ik uitgenodigd te komen spreken op de dag van de lancering van De Meesterknecht voor vrouwen. Omdat De Meesterknecht onder andere staat voor dienstbaar zijn in de schaduw van de Meester Jezus, hebben we hier met elkaar bij stil gestaan. Vanuit welke intentie ben jij dienstbaar? Hoe doe je dat? En wil je echt dienstbaar kunnen zijn en onvoorwaardelijk kunnen geven dan is het nodig dat je leert te ontvangen.Van daaruit kun je doorgeven en werkelijk dienstbaar zijn.

We hebben een groots, onovertreffelijk en Meesterlijk voorbeeld – Jezus

In de Bijbel lezen we dat Jezus heeft gezegd: ‘Ik ben niet gekomen om mij te laten dienen maar om te dienen’. In het oude testament hebben we het gebod: Heb uw naaste lief als uzelf. Veel mensen zijn dienstbaar en hebben hun naaste lief. Maar in hoeverre komt dit in jouw christen zijn werkelijk vanuit het hart? Vanuit het gaan en leven in de schaduw van Jezus? Daarbij kom ik vanuit mijn werk veel mensen tegen die een laag zelfbeeld hebben. Als je dan je naaste moet liefhebben als jezelf kan dat best ingewikkeld worden.

Als christen geeft dienstbaar zijn richting je naaste een veel diepere dimensie. Want we hebben hierin een groots, onovertreffelijk en Meesterlijk voorbeeld – Jezus. In Johannes 13:1-8 wordt ons verteld over de voetwassing die Jezus uitvoert bij de discipelen. Uiteindelijk komt Hij bij Petrus aan die in eerste instantie in het verzet schiet en weigert om dit te laten gebeuren. Hierin zien we uiteindelijk dat Petrus het wel toelaat maar eigenlijk met een dubbele houding. Een houding van verzet maar toch ook van ontvangen. Jezus de grote Meester maakt zich klein voor Petrus, een dienende houding. En terwijl Jezus Zich klein maakt en de voeten van Petrus wast wordt het gezicht van Jezus weerspiegeld in dit voetenbad. Wat een boodschap voor ons!

Ons ‘zijn’, onze basis is in Jezus. We mogen in en door Hem leven. Maar dit in en door Hem mogen leven kunnen we pas werkelijk ontvangen als we de dienende en álles gevende Jezus ook kunnen ontvangen! Als we ontvangen worden we gelijk ook kwetsbaar. En kwetsbaar zijn of worden doen we niet graag, is voor veel mensen zelfs heel lastig. Een aantal redenen waarom ontvangen moeilijk kan zijn heb ik in mijn vorige blog (ontvangen en geven) beschreven.

Daar gaat het over dat je overtuiging kan zijn dat je het niet waard bent. Dat je onrustig wordt of zelfs angstig van een stukje intimiteit die dreigt te ontstaan. Want als je ontvangt komt er verbinding en gemeenschap. Of misschien hou je zelf graag liever de controle door zelf maar te blijven geven en uit te delen waarmee je jezelf in dekt om niet te hoeven ontvangen. Het kan ook zo zijn dat je hebt geleerd dat ontvangen egoïstisch is, dat jij er minder toedoet dan de ander. Terwijl het ook heel Bijbels is om nederig te mogen ontvangen. Of je wilt niet in het krijt komen te staan bij de ander omdat je hebt geleerd dat als je iets gegeven wordt je ook iets terug moet geven of doen. 

blog_in-de-schaduw-van-jezus

Vanuit mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen die heel moeilijk de Liefde van God of van Jezus kunnen ontvangen en aanvaarden. Dit omdat ze denken dat ze eerst wat moeten doen of zijn voordat God van hun houdt. Alsof ze de Liefde van Jezus kunnen verdienen. Maar God hield al van je voordat Hij jou de levensadem gaf! Voordat jij überhaupt van Hem kón houden. Hij kijkt als eerste naar je hart en wil jou Zijn Liefde laten zien en geven. Dit is ook de juiste volgorde. Je mag je geliefd weten door God en leren door Zijn ogen te kijken naar jezelf. Als je dat leert ontvangen kun je vervolgens doorgeven en dienstbaar zijn naar de ander, naar je naaste. Je kan werkelijk dienstbaar zijn en je klein maken voor de ander, als je diep beseft hoe groot en waardevol je bent in Gods liefdevolle ogen. Ik wens je hierbij veel Zegen in Zijn Liefdevolle nabijheid!

Hieronder een paar vragen om bij stil te staan en je mag gerust reageren. Rechtstreeks op deze blog (via de site van Mirjam) of via mail!

  • Stel jij je makkelijk dienstbaar op? Zoja, op wat voor manier(en)?
  • Kun jij ook ontvangen of je láten dienen? Hoe doe je dat (vanuit welke gedachte of overtuiging). Of als het moeilijk is te ontvangen waarom is dat dan moeilijk voor jou?

Door Mirjam Karssen
www.mirjamkarssen.nl

De Meesterknecht