Een prachtig raadsel

Het was donderdagavond. Ik was op weg naar huis na een mooie werkdag die ik al fietsend afsloot met Sjaak op het vlakke, natte en winderige Flakkee. We hebben heerlijk wat kilometers weggetrapt, met elkaar gesproken over dingen die ertoe doen en genoten van een goede maaltijd en een warme sauna. En toen was het tijd voor de terugreis. Voor mij is zo’n terugreis geen straf. Anderhalf uur in de auto is ruimte om mijn ideeën in mijn hoofd wat te ordenen of te concretiseren. Of het is ruimte om naar mooie liedjes te luisteren en dan in het bijzonder naar mooie teksten. Dit laatste was die donderdagavond het geval. 

Ik werd getroffen door een paar prachtige regels in een lied van Het Vreemdelingencollectief: Hang er maar aan. Twee zinnen, of beter gezegd, twee vragen. Een raadsel: “Wat wordt het meest in de hoek gedrukt? Wat wordt overschreeuwd maar zegt niets terug?” Het lijkt wel een ‘Simson-achtig’ raadsel. Een moeilijk, bijna onoplosbaar raadsel. Maar het antwoord is zo verrassend eenvoudig. 

Deze zinnen en in het bijzonder het antwoord op de gestelde vragen deden mij denken aan het jaarthema van dit jaar: Cadans. Het antwoord is namelijk een heel belangrijk ingrediënt voor het vinden en bewaren van ons levensritme. Onze cadans in het leven. Althans, dat is mijn persoonlijke overtuiging. 

Het is de stilte…

Wat wordt het meest in de hoek gedrukt? Het is de stilte…
Wat wordt overschreeuwd? Het is de stilte…
Wat zegt niets terug? Het is de stilte…

Het is de stilte…

Deze zinnen raakten mij op die betreffende donderdagavond op weg naar huis. En wat zijn deze zinnen herkenbaar. Vaak vind ik stilte in mijn leven ongemakkelijk. Dan druk ik het weg door iets te gaan doen, te ondernemen. Dan spring ik op de fiets of zet ik muziek aan, of zoek ik gezelschap op van gezin, familie, vrienden, collega’s. Dan overschreeuw ik het door muziek te luisteren, films of tv te kijken. 

Het is de stilte… 

Het kan zo heerlijk zijn. In stilte aan de dag beginnen. Door de drukte van de dag heen toch een plekje te zoeken waar ik even tien minuten kan genieten van stilte. Waar ik even mijn ogen dicht kan doen en mijn gedachten stil kan zetten. Ik besloot om toch maar die radio uit te zetten en in stilte de reis voort te zetten. Suizend over de snelweg, van Flakkee naar huis. 

Het is de stilte… 

Door Meesterknecht Bart

De Meesterknecht