Als de Meester knielen wil

Plotseling fiets ik achter hem . Een jongen van rond de 17 jaar op een afgetrapte scooter. Even uit de wind denk ik en ik blijf in zijn uitlaatgassen hangen, stinken, maar best even prettig als het windkracht 4 is. Toch rijdt hij niet zo hard als ik hoop, langzaam zelfs.  De gemiddelde scooter van een 17-jarige zou toch boven de 45 km/u uit moeten komen, maar hij rijdt 20-25. Ik zet even aan, trap mijn fiets naast zijn scooter en vraag hem of het wel goed gaat. “Ja hoor meneer” zegt hij. Maar waarom rijd je zo langzaam? vraag ik aan hem. “Ik zag u in mijn spiegel stoempen en dacht: ik wacht u even op, dan houd ik u uit de wind”.…… Tof, maar iets harder mag wel schreeuw ik terug.

Na ongeveer 10 kilometer met de wind op kop, moet hij linksaf en ik rechtdoor, hij toetert en trekt de gashendel weer open. Met een gang van minstens 50 kilometer per uur rijdt hij weg. Terwijl hij waarschijnlijk al lang thuis is, heb ik nog wel wat kilometers te gaan en ik krijg hem niet uit mijn gedachten. Wat bezielt hem om dit te doen? Waarom rijdt hij niet gewoon vol gas naar huis om te chillen achter zijn playstation? Waarom kiest hij ervoor om iemand te helpen die stoempend tegen de wind in moet? Ik raak steeds meer onder de indruk van zijn actie. Een klein moment van focus op de ander, even iemand anders uit de wind houden, dienstbaarheid!

In alles wat we doen in ons leven, hebben we veel keuzes te maken.
Trek ik de gashendel open om snel thuis te zijn of wacht ik even?
Help ik die ander, die voor de derde keer lek rijdt, of trap ik door?
Werk ik zestig uur per week zodat mijn carrière op koers blijft of maak ik ruimte voor wat vrijwilligerswerk? Zomaar wat zaken die een keuze vragen en vaak gaat het om meer ruimte voor IK of meer ruimte voor de ander.

Generaal b.d. Peter van Uhm sprak op 4 mei 2013 de volgende woorden tijdens de nationale herdenking op de Dam. “ Wat ga jij doen met je leven? Wat ga jij doen om deze wereld beter te maken?
Ik besloot te dienen, omdat ik geloof dat in dienen de sleutel ligt. Wie dient, denkt niet alleen aan IK, wie dient denkt niet alleen in Zij, wie dient denkt ook in WIJ. Daar begint de overwinning op het onrecht….”


http://www.tubechop.com/watch/8054565

Kun jij en wil jij deze woorden met hem mee zeggen? Kun jij en wil jij deze dienstbaarheid ook in de praktijk brengen. Peter van Uhm was niet alleen iemand die een keuze maakte om te dienen ‘onder de wapenen’, maar als generaal en leider bij defensie, was hij ook dienstbaar aan zijn manschappen, ongeacht rang of stand. Hij was dienstbaar aan de ander.

Is dit ook niet een opdracht die we van de grote Dienaar hebben gekregen? De Meester zelf heeft niet het karakter van één of andere brute heerser die zijn  macht uitoefent. Of een allesbepalende Koning op afstand.
‘Ik ben niet gekomen om over mensen te heersen. Ik ben er juist om mensen te dienen. Ik zal mijn leven geven om veel mensen te redden’.  (Mark 10:45) De Meester is constant beschikbaar voor mensen in nood, gericht op de ander. De heerschappij van God in deze dienende Meester is de omgekeerde wereld! Hij laat het zelf zien in een ultiem voorbeeld tijdens de voetwassing van zijn discipelen.

Aan de maaltijd wordt het stil.
Als de Meester knielen wil.
En vol liefde als een knecht elk apart de voeten wast en zegt:
Dit is wat ik wil dat jullie doen, dit is waarom ik bij jullie neerkniel.
Dit is hoe mijn kerk behoort te zijn.
Dit is wat de wereld ziet van mij.
Als je mij gaat volgen.
Toon mijn liefde, dien de ander!
(Opw 705)

Binnen de Meesterknecht komen we ook geregeld fietsers tegen met vragen als het gaat om die Meester. Of fietsers die de Meester niet kennen. Lang niet al die vragen kunnen zomaar beantwoord worden en zoektochten blijven soms. Maar misschien kun je in al die vragen en zoektochten wel het besluit nemen om de ander te dienen, omdat ook ik geloof dat in dienen de sleutel ligt. Juist ook om meer van die Meester te ontdekken. Jezus identificeert zich namelijk met de  mensen die in nood verkeren. ‘Want toen Ik honger had gaf je mij te eten. Toen ik dorst had gaf je mij te drinken. Toen ik ziek was zochten jullie mij op…….(Mat 25)’. Alweer de omgekeerde wereld! Jezus identificeert zich niet met de helper, maar met de geholpene. Het kan dus zomaar zijn dat je meer van de Meester zelf ontdekt in je dienstbaarheid aan de ander.

Dienen begint met bidden voor open ogen om de nood en kwetsbaarheid te zien in je eigen omgeving. Buren, vrienden, vluchtelingen of familie, mensen om je heen die even uit wind gehouden willen worden. Kijk in je spiegel, kijk achterom, laat je gashendel los en sluit aan. Klein beginnen is hierin wat mij betreft het nieuwe groot!

Het is een week nadat ik de uitlaatgassen van de scooter in ademde. Mijn telefoon gaat voor de zoveelste keer vandaag. Enigszins geïrriteerd neem ik op, zonder in mijn scherm te kijken. Mijn zus hangt aan de lijn. Al snel hoor en merk ik dat windkracht 4 windkracht 8 is geworden daar thuis. De wind is te krachtig op dit moment, hoe sterk ze ook zijn, het is nu even te veel om op kop te rijden. In een split second denk ik aan de jongen op de scooter. Al pratend laat ik mijn gashendel los en pas ik mijn snelheid aan. Haak maar aan, even uit de wind. Terwijl we langszij komen wordt ik geraakt door haar kracht in kwetsbaarheid, haar oprechte zoektocht en boosheid in het Waarom? en haar elke dag weer geduldige moederliefde. Ik besef ten diepste dat zij mij daarin de richting wijst naar de Meester! De Meester die zelf knielen wil!

Gert Knijnenberg


Naast je eigen persoonlijke context willen we  binnen de Meesterknecht ook handvatten geven om dienstbaarheid in de praktijk te brengen. Dit doen we tijdens onze inspiraties in de Hoogtestages, maar ook concreet in het zoeken naar combinaties tussen onze passie voor de fiets, dienstbaarheid aan kwetsbaren en de strijd tegen onrecht.

In de maand juni geven we dat op twee manieren vorm:

1.      Tijdens de Muskathlon voor Compassion in Rwanda.

2.      Tijdens de toertocht van Cycle for Hope voor stichting de Hoop.

Daarom is de maand juni in het bijzonder; DIEN-maand.

De Meesterknecht